Aile Hukuku

Evli çiftler zaman zaman fikir ayrılıklarına düşmekte ve evliliklerini sonlandırmak istemektedir. Mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi durumlarla anlaşma sağlandığı durumlarda anlaşmalı boşanma gerçekleşirken, ortak bir paydada anlaşılamaması gibi bir durumda da çekişmeli boşanma süreci başlamaktadır. Profesyonel bir hukuki destek almak isteyenler, zorlu süreç karşısında boşanma avukatı ile birlikte hareket etmektedir.

Boşanma Avukatı ve Mal Paylaşımı

Boşanma konusunda anlaşan taraflar kimi zaman mal paylaşımını ortak bir karar ile halledebilmektedir. Evlilikten önce edinilen mallar, boşanma sürecinde mal paylaşımına girmemektedir. Evlilik birliği içerisinde edinilmiş olan mallar, yarı yarıya paylaşılmakta ve bazı durumlarda bu da değişmektedir. Tarafların özgür iradesine göre yapılan mal paylaşımı, anlaşmalı boşanmalarda olmaktadır.

Çiftler anlaşmalı boşanmaya karar vermişlerse, mal paylaşımı yarı yarıya olabileceği gibi onların belirleyeceği bir oranda da gerçekleşebilmektedir. Eşlerden biri mal paylaşımı hakkından kendi isteği ile feragat edebilmektedir. Alanında uzman avukatlarımız, mal paylaşımını tarafların isteğine göre yapmaktadır. Genellikle boşanma davası gerçekleştikten sonra mal paylaşımı için ayrı bir dava açılmaktadır.

Boşanma Avukatı ve Nafaka

Boşanma sırasında tarafların korunması için nafaka isteminde bulunulabilmektedir. Çeşitlilik gösteren nafaka talepleri, birçok duruma göre talep edilebilmektedir. Nafakayı hakim belirlemekte ve nasıl ödeneceğini de yine hakim karar vermektedir. Boşanma nedeni ile fakirleşecek olan taraf, yoksulluk nafakası isteyebilmektedir. Nafaka alan kişi evlenene kadar nafaka ödemesi devam etmektedir.

Velayeti alan taraf, çocuğun veya çocukların eğitimi, ihtiyaçları için iştirak nafakası isteyebilmektedir. İştirak nafakası belirlenirken çocuğun gıda, giyecek, sağlık, barınma, eğitim gibi ihtiyaçları göz önüne alınmaktadır. İştirak nafakasını boşanma davası devam ederken veya sona erdikten sonra isteyebilmek mümkündür. Mahkeme, nafaka isteği olmadan nafaka verememekte ve taraflardan bu yönde bir talep olması gerekmektedir.

Boşanma Avukatı ve Velayet

Eşler velayet konusunda anlaşamazlarsa, velayetin kimde kalacağına mahkeme karar vermektedir. Velayetin kime verileceğinin belirlenmesi için çocuğun menfaati göz önünde bulundurmakta ve avukatlarımız müvekkillerinin velayeti alması için elinden geleni yapmaktadır. Velayeti alan kişi, çocuğun barınma ve korunma gibi haklarını karşılamalıdır. Velayet anne veya babaya bırakılmaktadır, bir başkasına bırakılması söz konusu değildir.

Velayet kararı verilmeden önce avukatlarımız müvekkillerinin çocuk üzerindeki üstün hakkını kanıtlamaktadır. Kimi durumlarda çocuğun fikrine de başvurulmakta ve çocuğun beyanı pedagog yanındayken dinlenmektedir. Hakim, çocuğun yararı için bütün olguları göz önüne getirir ve velayet için bir karar verir. Velayet kararı verilirken çocuğun yararının yanı sıra anne ve babanın durumu da göz önüne alınmaktadır.

Yorum Yapın & Soru Sorun